Monday, October 31, 2016

Politieke Gevangenen in Iran schrijven afkeurend naar officials van de VN over het schenden van hun mensenrechten




Donderdag 27 oktober 2016
Een groep politieke gevangenen in de beruchte Iraanse gevangenis Gohardasht in Karaj heeft een brief geschreven aan António Guterres, de nieuw verkozen Secretaris Generaal van de Verenigde Naties en aan Asma Jahangir de nieuwe VN rapporteur m.b.t. de mensenrechten in Iran waarin zij klagen over de afschuwelijke mensenrechtenschendingen en het politieke geweld door het mullah regime in Iran.
"Wat in het bijzonder van belang is, is dat de mensenrechtensituatie in Iran, die nu reeds zorgelijk is, steeds verder verslechtert door het schaamteloze geweld van het Iraanse regime" zo schrijven de politieke gevangenen en ze voegen toe dat het regime internationale conventies die de menselijke waardigheid moeten garanderen, ondermijnt en ontkent.
Verder wordt gesteld dat het Iraanse regime de mensenrechten schendt in en zich bemoeit met de interne zaken van landen in de regio, zoals Jemen, Syrië en Libanon.
"De mensenrechten werden in de afgelopen tientallen jaren en ook nu nog stelselmatig en op grove wijze geschonden en die situatie verbetert niet."
Ook staat in de brief dat in het afgelopen jaar tientallen politieke executies hebben plaatsgevonden door het mullah regime en dat diegenen die daarvoor verantwoordelijk zijn dezelfde schurken zijn die het bloedbad van zo’n 30.000 politieke gevangenen in 1988 in Iran hebben aangericht. Politieke gevangenen die trouw bleven aan hun geweten, werden geëxecuteerd tijdens dat bloedbad en dat terwijl ze reeds hun wettige gevangenisstraf hadden ondergaan.
De politieke gevangenen wezen erop dat de mensenrechtenschendingen door het mullah regime o.a. inhielden het onderdrukken van etnische en religieuze minderheden en vrouwen, executies zonder rechtszaak en de arrestatie en marteling van politieke dissidenten, vakbondsactivisten, leraren en journalisten.
De politieke gevangenen drongen er bij de VN officials op aan om:
1.     een halt toe te roepen aan de executies in Iran
2.     de vrijlating te bewerkstelligen van burgers met een afwijkende mening en politieke activisten uit de gevangenissen van het regime
3.     een halt toe te roepen aan het uitoefenen van druk op tegenstanders van het regime
4.     de openbaarmaking te bewerkstelligen van namen en plaatsen van de massagraven van zo’n 30.000 slachtoffers van het bloedbad in 1988 in Iran.
De brief werd o.a. ondertekend door: Ali Moezzi, Saeid Massouri, Ass'ad (Behnam) Ebrahimzadeh, Saleh Kohandel, Hossein Gholami-Azar, Hassan Sadeqi, Reza Akbari Monfared, Soheil Babai, Ibrahim Firouzi, Hossein Kakavand, Amir Hassanvand-Seyyar, Alireza Nasseri en Assad Mohammadi.

No comments:

Post a Comment